Bird’s Lane

December 2022

Onze statige oprijlaan bevat 400 kastanjes, die het zwaar hebben. Ze vallen elk jaar ten prooi aan een ziekte, waardoor ze niet optimaal groeien en steeds zwakker zullen worden. Daarnaast is deze ruimte op het landgoed een prachtige kans om niet alleen een mooie beleving te creëren, maar om door slimme plantenkeuzes ook te regenereren. 

De kastanjes mogen blijven staan, zodat ze steun en beschutting kunnen bieden aan de krimlindes die we ertussen gaan planten. 

“Het bijzondere van de linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde meer dan duizend jaar oud worden. Deze eigenschap speelde een rol in diverse geloven bijvoorbeeld ter verering van Freija of Maria. Ook ter ere van een geboorte wordt volgens een oud gebruik een linde geplant om voor eeuwen dit moment met zich mee te dragen. De linde is een typisch Nederlandse boom die al meer dan 5000 jaar voorkomt in ons land. Echter, de laatste eeuwen tref je de linde in de natuur zelden aan. Wel zie je de linde in Europa overal terug in aangelegde parken of lanen (Berlijn – Unter den Linden). Ook wordt de linde veel toegepast als leiboom. Dit biedt een natuurlijke bescherming op hoogte tegen de zon en inkijk.” VT Wonen

We wilden de oprij laan graag biodiverser maken en vroegen United Designers om hulp. Naast het aanplanten van 400 krimlindes kiezen we voor onderbeplanting met struiken die een hoge ecologische waarde hebben, bv als eetbare plant voor vogels en dieren, of nuttig voor bijen. Daarmee wordt de oprijlaan niet alleen een bijzondere beleving voor de mens, hij houdt ook water vast, net als voedingsstoffen, bouwt bodemleven op, weert ziektes af en trekt bestuivers aan. 

Gesponsord door: Cittanova – bureau voor Planontwikkeling

Help ons de
Natuur te verbeteren

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Bird’s Lane

December 2022

Biodiverse Houtwallen

December 2022

Eetbare Permaculture Guilds

December 2022

JTI Wooded banks

December 2022

Aanleg Miyawaki Forest

November 2022

APPM Thee haag

June 2021